neděle 23. března 2014

Recipe: Carrot & Orange Cake with Dates | Mrkvovo-pomerančový koláč s datlema


Včera jsem se rozhodla, že si něco dobrého upeču. Jak už mám ve zvyku, vytahala jsem ze spíže a lednice všechny potencionální suroviny, které by se daly použít, a začala jsem je zuřivě kombinovat. Ještě teď si vybavuji ten pocit, když jsem koláč strkala do trouby... Upřímně jsem nevěřila, že z toho vzejde něco jedlého, ale dopadlo to překvapivě skvěle. Samotný koláč chutná dobře, ALE když jsem ho potřela 2 cm vrstvou tvarohu s medem, vznikla teprve naprostá bomba, která si zaslouží pozornost!

Budete potřebovat (cca na 3 porce):
(Použita forma o rozměrech 20x10cm)

50g ovesných vloček
120g celozrnné mouky
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce slunečnicových semínek
hrst nasekaných vlašských ořechů
skořice
muškátový oříšek
sušený zázvor
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku
2 střední mrkve
1 malý pomeranč
2 lžíce medu
1 vejce
1 lžíce kokosového oleje
mléko (cca 100 ml)
asi 5 sušených datlí bez pecek
(datlový sirup)

máslo
strouhaný kokos

Postup
Všechny sypké ingredience smícháme dohromdy. Poté přidáme nastrouhanou mrkev (1 nahrubo, 1 najemno) a kůru a šťávu z pomeranče. Zvlášť si v misce ušleháme vejce s kokosovým olejem a medem a přilijeme k sypké směsi. Těsto zpracujeme klidně rukou, jelikož je dosti hutné (což očekávejte i po upečení). Během zpracovávání nezapomínáme těsto ředit mlékem, dokud se nám vše hezky nespojí. Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme nastrouhaným kokosem. Vložíme do ní těsto, zapícháme nakrájené kousky datlí (já ještě navíc polila datlovým sirupem) a pečeme při 180°C asi 35-40 minut.


Povinně podáváme s tvarohem rozmíchaným s medem či vanilkovým cukrem. Věřte, bez toho to nebude tak dobré ani z poloviny! Ne nadarmo obsahuje každý mrkvový dort tvarohový krém.


Recept doporučuji především těm, co se vyžívají v pečených ovesných kaších a müsli tyčinkách. Znovu opakuji, že se nejedná o žádný vláčný, nadýchaný moučník, ale o opravdu hutné, místy křupavé těsto.

SHARE:

9 komentářů

  1. s pomerančem (ani ničím z něho) jsem ještě nepekla, ale mrkev v pečení miluju:) pečený kaše jsou fajn, ale vláčnější dortíky mám radši :P

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to naprosto skvěle! Pustím se do něj! :) Děkuju, super blog.

    OdpovědětVymazat
  3. :D to jste se na mě všichni domluvili? házíte sem dneska jeden recept za druhým a já nevím co upéct dřív :( :D no z pomeranče jsem taky nepekla, to je výzva dámy :P Jen se bojím aby to z té mouky nebylo moc hutné, mám doa jen žitnou celozrrnou a to není uplně ok myslím, tak zkusím mrkout třeba po špaldovce :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přehoď poměr mouky a vloček a nebo to udělej klidně jen z vloček :)

      Vymazat
  4. To jsou ovšem zajímavé kombinace, pomeranč s mrkví musí chutnat zajímavě :) A tvaroh vylepší vždycky všechno ;D

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to senzačně. :P
    Trošku mě zarazilo takové množství ingrediencí, ale musí to chutnat skvěle.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám ráda hutnější, méně nadýchané těsto, nejlépe i trochu lepivé :D snad brzy vyzkouším, vypadá to skvěle a ještě s tím tvarohem! :))

    OdpovědětVymazat
  7. supr recept ,určtě vyzkouším ,pže už teď věřím ,že to bude dobrota!! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. oooo mňam mňam mňam!! Tak ten vypadá fakt báječně!!

    OdpovědětVymazat

© Veronika Duzi | All rights reserved.
Blogger Template Created by pipdig